Vakantie zonder coeliakie zorgen

“Senza glutine” – Zomer in Italië zonder glutenvrije pasta

Alweer bijna twee weken thuis na de vakantie. En terug in de dagelijkse routine en drukte. Maar al vergeten hoe fijn de vakantie was? Nee! Ik zie mezelf nog steeds staan in de Italiaanse supermarkt voor de schappen met ontelbare soorten pasta, terwijl ik plotseling een schap zie met “senza glutine”, glutenvrije pasta. En ik realiseerde me daar opnieuw dat ik die niet meer nodig heb. Ik heb lekker rondgelopen en vakantie gevierd zonder me zorgen te maken over strikt glutenvrij eten. En in mijn achterhoofd had ik niet meer de angst dat het mis kon gaan met als gevolg drie dagen lang vreselijke buikpijn.

Glutenvrij en lactosevrij op pad

Ik herinner me de vakanties waarin ik zelf voor een paar weken brood en sojamelk meenam, omdat ik niet wist of dat op de plaats van bestemming beschikbaar zou zijn. En ik had geen zin had om me telkens in de buitenlandse supermarkt suf te zoeken naar basisproducten als brood en melk. Zonde van mijn vrije tijd. In de vakantie wilde ik leukere dingen doen! Dat deden we ook maar, uit eten gaan durfden we niet omdat we de restaurants niet kenden. Een dagje naar een stad betekende een rugzak mee vol glutenvrije en lactosevrije producten voor mij. We gingen met de camper omdat die helemaal op mij was ingericht. Geen keuken in vakantiehuisjes die je eerst moest schoonmaken maar je eigen keuken bij de hand, zonder houten pollepels en dergelijke. En ja, die vakanties waren heerlijk, supergezellig en zonder buikpijn.

Maar oh, wat een vrijheid om nu niets te hoeven plannen! Gewoon in de auto stappen en naar een leuk vakantieadres rijden. Onderweg uitstappen als je daar zin in hebt en op die plaats wat eten en drinken. Welk land, welk graan, met lactose; het maakt niet uit! Tijdens een dag in een stad gewoon een leuke gelegenheid binnenstappen om daar lekker te eten. Dus ook plotseling besluiten ergens langer te blijven omdat je wel even ergens iets eet en dan nog wat leuks kunt gaan doen. Kortom: vrij zijn om te doen en te laten wat je wilt.

Mijn coeliakie dieet

Mijn strikte dieet heeft me, vooral in de periode na de diagnose, enorm geholpen. Ik kon goed met het dieet overweg en had mijn leven zo ingericht dat ik er niet echt last van had. Immers, de keuken thuis aangepast door mijn spullen te scheiden van de rest en de vakanties prima geregeld. Dus leven met coeliakie was goed te doen. Alleen begreep ik niet waarom ik na verloop van tijd toch weer minder energie had. En waarom er steeds meer levensmiddelen waren waar ik niet meer tegen bleek te kunnen. Producten waar geen gluut aan te pas komt zoals bijvoorbeeld grapefruit of eieren. Dit hoorde ik ook van andere coeliakiepatiënten. Ik vroeg me af wat er aan de hand was.

Progressive Mental Alignment en coeliakie

Iemand vertelde me over Progressive Mental Alignment. Eerlijk gezegd vond ik het te mooi om waar te zijn. Met behulp van een vraagtechniek van coeliakie af komen? Een auto-immuunziekte die zo’n impact op mijn lijf had? Het klonk nogal vaag, zweverig zelfs. Toch ging ik me erin verdiepen want je wilt natuurlijk graag van je klachten af. En ik leerde hoe nauw onze hersenen en ons lichaam samenwerken. Hoe wij onbewust reageren op de informatie die elk moment via onze zintuigen ons brein binnenkomt. Hoe we de oorzaak van negatieve, ziekmakende reacties kunnen opsporen en wegnemen zodat we er geen last meer van hebben. In mijn eerste blog heb ik dit proces vergeleken met een storing in de vaatwasser: je pakt de vaatwasser uit en bent verbaasd omdat de vaat niet mooi schoon en glanzend is. Aan de buitenkant van het apparaat zie je niks, je hebt de vuile vaat goed ingeruimd en alle was- en spoelmiddelen zijn aanwezig. Er zit dus een storing in de machine. Als je die storing opspoort en weghaalt kan de vaatwasser zijn programma goed uitvoeren en pak je een stralend schone vaat uit. Met behulp van Progressive Mental Alignment kon ik de stoorzenders in mijn onderbewuste opsporen en ze vervolgens wegnemen.

Vakantie zonder “glutenvrij / lactosevrij”

Ik heb blijvend geen last meer van coeliakie klachten. Ik eet en drink wat ik lekker vind, waar en wanneer ik dat wil. Onze keuken thuis is weer gemengd voor het hele gezin, al het brood ligt gezellig in een en dezelfde broodtrommel of wordt gebakken in dezelfde oven. En we hoeven niet meer na te denken over de vakanties. Wel met veel plezier nadenken over de bestemming en wat daar te doen, maar niet mee zorgelijk bedenken hoe veilig gluten- en lactosevrij op reis te gaan.

Zoals ik al zei is het een heerlijk vrij gevoel om zo, zonder voorzorgsmaatregelen en gedoe ter plekke, vakantie te vieren. Nu, een paar jaar later, blijkt dat Progressive Mental Alignment mij nog veel meer gebracht heeft en jou ook kan brengen als je dat zou willen. Inzicht krijgen in wat je met je leven en je gezondheid doet, geeft je de mogelijkheid om te stoppen met gedrag dat je beperkt en te gaan doen wat goed is voor jou!

Wil je meer weten, neem dan contact met mij op, of kijk hier voor meer informatie:

Open je boek

Hartelijke groet,
Gera

Recente berichten

Nooit meer bang voor eten

7 april 2019
Lees meer >>

Bewust gezond en vrij

17 september 2017
Lees meer >>

Tinnitus geluiden? Zet ze uit je hoofd!

23 juni 2017
Lees meer >>

Een levenslang glutenvrij dieet is niet de

28 april 2017
Lees meer >>
Vertaling in Nederlandse Gebarentaal