Tinnitus geluiden? Zet ze uit je hoofd!

Tinnitus: psychosomatische klachten

Tijdens een bijscholing over tinnitus realiseerde ik me hoeveel overeenkomst er is tussen tinnitus en coeliakie en andere psychosomatische klachten. Ze zijn allemaal vervelend, vaak pijnlijk en hebben veel invloed op je dagelijks leven. Dat zijn de minder leuke dingen. De positieve overeenkomst is dat je er vanaf kunt komen!

Welk beroep je ook uitoefent, tegenwoordig is bijscholing aan de orde van de dag. Nieuwe inzichten, je blijven ontwikkelen. Dat geldt ook voor mij als tolk Nederlandse Gebarentaal. Ik ging naar een bijscholingsbijeenkomst over tinnitus. Meer kennis over je klant vergaren.

Tinnitus

Tinnitus komt namelijk regelmatig voor bij mensen die slechthorend zijn of die op latere leeftijd doof zijn geworden. Ik leerde inderdaad veel over deze aandoening. De inzichten waren echter vooral op het gebied van mijn andere werkzaamheden, die als Progressive Mental Alignment coach.

Wat is tinnitus?

Over tinnitus wordt geschreven:

  • “Hinderlijke geluiden van binnenuit die niet te negeren zijn” (www.tinnitus.nl)
  • “Dé tinnitustoon bestaat niet: het geluid van tinnitus verschilt per persoon…” (www.stichtinghoormij.nl)

De bijscholing werd geleid door een therapeut die verschillende methoden besprak die een patiënt kunnen helpen om hiermee om te gaan. En er waren twee ervaringsdeskundigen die een kijkje in hun leven gaven. Hun verhalen waren indrukwekkend. Ze werden beiden weer emotioneel toen ze vertelden hoe hun levens door tinnitus veranderd zijn. Ze hebben bijvoorbeeld minder sociale contacten omdat ze continu te moe zijn. Ze zijn eigenlijk altijd bang, op hun hoede, want de geluiden kunnen terugkomen.

Tinnitus geluiden

Deze geluiden treden voornamelijk op als er stress wordt ervaren, en door stress wordt de piep of ruis of welk geluid dan ook intenser. Rust blijkt juist niet te helpen omdat je dan onbewust gaat zitten wachten of de geluiden zich weer aandienen. Dit zijn maar een paar van de vele gevolgen die zij dagelijks ondervinden.

Positieve verhalen Tinnitus behandeling

De behandeling die de beide dames volgen, geeft al een goed resultaat. Tijdens de tinnitus therapie hebben ze geleerd om te accepteren dat zij iemand zijn met tinnitus. Een mens die daar last van heeft en dat als onderdeel van zijn leven aanvaardt. Ze hebben begrepen dat ze beter voor zichzelf moeten zorgen. Gewoon aangeven dat ze tinnitus hebben en hun leven aanpassen, in plaats van steeds op hun tenen te lopen en te doen alsof er niks aan de hand is.

Ze hebben veranderingen in hun leefstijl doorgevoerd door bijvoorbeeld ander werk te gaan doen, of door minder te gaan werken. Ze zorgen voor voldoende afleiding omdat ze dan minder hinder ondervinden. Ze zijn beiden bezig met mindfulness. Door deze en andere wijzigingen in hun leven kunnen ze dealen met de hinderlijke herrie in hun hoofd.

Psychosomatische aandoeningen; bijvoorbeeld tinnitus en coeliakie

Tijdens de avond hoorde ik steeds dingen die me erg aan mijn ervaringen met coeliakie deden denken. Symptomen die niet continu aanwezig zijn of variëren in sterkte. Blijdschap omdat eindelijk bekend is waar je last van hebt; de diagnose bepaalt waaraan je kunt gaan werken. Artsen en therapeuten die je vertellen dat je er mee moet leren leven. Ze bieden je manieren aan om dat te doen. Bij tinnitus is dat bijvoorbeeld therapie volgen om minder last te hebben van de geluiden. In het geval van coeliakie wordt een glutenvrij en soms ook een lactosevrij dieet geadviseerd om zo min mogelijk klachten te ervaren. Allemaal symptoombestrijding, iets wat over het algemeen gedaan wordt bij de aanpak van psychosomatische ziekten. De oorzaak van de aandoening, van het probleem, wordt niet aangepakt. Therapieën en diëten zorgen voor verlichting. Maar verschijnselen als energieverlies en minder fit zijn blijven bestaan of ze komen na verloop van tijd terug. Het houdt niet op!

Tinnitus behandeling met Progressive Mental Alignment

Bij mij hielden de coeliakie klachten wel op. Door coaching met behulp van Progressive Mental Alignment ontdekte ik hoe ik coeliakie gekregen heb. Ik ruimde de oorzaak op en ik heb nu geen streng dieet meer nodig. Ik heb veel meer energie en het wordt alleen maar beter. Geen terugval meer. Zo kun je ook ontdekken hoe je tinnitus is ontstaan. In welke situatie je de hinderlijke geluiden hebt gehoord en waarom ze steeds terugkeren. En waarom de tinnitus bij stress erger wordt. Die informatie is opgeslagen in je onderbewustzijn. Met de vraagtechniek van Progressive Mental Alignment kun je daar bij komen. Je neemt de oorzaak weg en leeft verder zonder die geluiden in je hoofd. Dat levert gezondheid en vrijheid op!

Klinkt dit raar? Kun je het je niet voorstellen? Wil je meer weten? Neem dan contact met mij op, of kijk hier voor meer informatie:

Open je boek

Hartelijke groet,
Gera

Recente berichten

Nooit meer bang voor eten

7 april 2019
Lees meer >>

Bewust gezond en vrij

17 september 2017
Lees meer >>

Vakantie zonder coeliakie zorgen

20 augustus 2017
Lees meer >>

Een levenslang glutenvrij dieet is niet de

28 april 2017
Lees meer >>
Vertaling in Nederlandse Gebarentaal