Wat is PMA

Ons hoofd en ons lichaam kunnen niet zonder elkaar, ze werken samen zodat wij goed de dingen kunnen doen die we dagelijks doen. Als er iets is dat deze samenwerking verstoort ontwikkelen we klachten.
PMA, Progressive Mental Alignment, is een methode die je helpt om de storing in je hoofd op te sporen en op te ruimen waardoor de klachten verdwijnen.

Neem contact op

Hoe ontstaan klachten?

Bij jou en bij mij, bij iedereen werken de hersenen en het proces van informatieverwerking daarin hetzelfde. Klachten ontstaan ook bij iedereen op dezelfde manier. Die klachten verschillen omdat we allemaal onze eigen dingen meemaken tijdens ons leven. Een voorbeeld: Je bent als kind met je klasgenoten aan het spelen tijdens de pauze op school. Tijdens het spelen op het klimrek wordt er veel geplaagd, geduwd en gelachen en je valt uit het klimrek. Met je hoofd op de rubbertegels eronder. Je krijgt er geen hersenschudding van maar je bent erg geschrokken en je voelt je nek wel. De andere kinderen drommen om je heen, de leerkracht komt er snel aan, een hoop herrie en gedoe. Je kijkt naar de boog van het klimrek boven je, de vierkante ruiten van het rek met daarachter de blauwe lucht. Dat geeft rust.

Op het moment dat je valt en enorm schrikt staan je hersenen even in de paniekstand. Ze kunnen de informatie die binnenkomt niet op de normale manier verwerken. Dus al die informatie wordt niet netjes gesorteerd weggezet, maar komt in een soort van chaotische knoop terecht in je brein. Het gevolg hiervan is dat je je het moment van vallen niet meer kunt herinneren. Want de informatie zit wel in je hersenen maar anders dan bij gewone herinneringen. De gegevens zitten nu op een plek waar je niet zomaar bij kunt komen.

Je houdt van ruiten, een geruite sprei, als patroon in je kleding, de kussens op je bank. Iedere keer dat je naar die ruiten kijkt wordt die ervaring in je hersenen gekoppeld aan je verleden, de val uit het klimrek. Die val, of in ieder geval het grootste schrikmoment, ben jij allang vergeten maar die gebeurtenis zit wel opgeslagen in je brein. En iedere keer dat jij happy bent met je ruiten voelt je lichaam onbewust ook de minder prettige dingen van de val uit het klimrek. Die ervaringen in je lichaam stapelen op tot er een moment komt dat je er bewust last van krijgt; je krijgt nekklachten. Je gaat ervoor naar de fysiotherapeut. Die helpt je met een serie behandelingen, het gaat een poos goed en dan krijg je weer last van je nek. Dit proces blijft zich herhalen tot jij de oorzaak van je nekklachten vindt. De oorzaak die in je hoofd zit.

Hoe ruim je klachten op met behulp van PMA?

Tijdens een PMA-sessie ga je terug naar de situatie op het schoolplein. Je wordt je bewust van het moment dat je uit het klimrek viel. Je herbeleeft dat moment. Je hersenen kunnen de informatie van dat moment nu wél netjes verwerken. Je nekklachten verdwijnen.

Tegelijkertijd besef je dat die ruiten, waar jij op focuste toen je naar het klimrek boven je keek om rust te vinden in de chaos, een trigger voor je geworden zijn. Iedere keer dat je ze zag en er blij van werd, koppelde je brein ze je aan het vervelende moment van vallen. Maar de volgende keer dat je weer een ruitpatroon ziet, weet je: ‘Het is geen trigger meer voor mij. De informatie waaraan die ruiten gekoppeld waren, is nu netjes opgeruimd en geen stoorzender meer in mijn hersenen. Ik kan er nu naar kijken zonder vervelende gevolgen.’ Dat geeft een gevoel van vrijheid. Dat stukje van de wereld heeft geen onbewuste invloed meer op jou want jij hebt zelf de regie genomen.

Hoe ga je dan terug naar de situatie op het schoolplein, zul je denken. Dat doe je door het beantwoorden van de PMA-vragen tijdens de PMA-coaching. Bij het beantwoorden van die vragen ben je volledig bij bewustzijn, er is geen sprake van hypnose of in trance raken of iets dergelijks. Je kunt op ieder moment stoppen als je dat wilt, daarin ben je vrij.

Neem contact op

Ervaringen met Open je boek

Vrouw, 48 jaar

Meer rust gekregen

Het was een bijzondere ervaring. Voor mijn gevoel heb ik meer rust gekregen

Man, 27 jaar

Minder last van spanning

Het gaat goed met mij na de sessie. Ik verneem dat er minder spanning is op het werk

Man, 45 jaar

Nieuwe inzichten gekregen

De sessies die we hebben gedaan, daar heb ik ontzettend veel aan gehad en van geleerd. Langzaam maar zeker vielen puzzelstukjes op hun plek, ontstonden er verbindingen. Dat leidde weer tot grote nieuwe inzichten en gaf rust in pijnlijke gebeurtenissen in mijn leven. Daar ben ik je erg dankbaar voor

Vertaling in Nederlandse Gebarentaal