Een levenslang glutenvrij dieet is niet de enige manier om met coeliakie om te gaan!

Coeliakie zonder glutenvrij dieet

Een levenslang glutenvrij dieet is niet de enige manier om met coeliakie om te gaan!
Collega PMA coach Jaap Mackaay las de volgende tweet van de Universiteit Wageningen:
“De remedie tegen coeliakie is levenslang geen tarwe, rogge en gerst in de voeding. Zo’n glutenvrij dieet is helaas erg lastig. #WURtalk”

Hij vroeg mijn reactie hierop, en of we er wat aan zouden doen. Dat wilde ik wel want ik heb een hele andere ervaring.

Glutenintolerantie

Door Progressive Mental Alignment heb ik geen last meer van mijn glutenintolerantie. Ik ben op 26 augustus 2014 gestopt met mijn glutenvrije en lactosevrije dieet en ik heb nergens meer last van. Jaap heeft een retweet geplaatst met de verwijzing naar Progressive Mental Alignment en ik kan niet meer om de aanleiding  voor mijn eerste blog heen. Ik ben al lang van plan om te gaan bloggen. Maar het is net als met het krijgen

van een diagnose voor coeliakie: het kost behoorlijk veel tijd voordat ‘ie er is.

Coeliakiesymptomen

Veel coeliakiepatiënten vertellen je hetzelfde verhaal over hun coeliakiesymptomen: jarenlang klachten; allerlei specialisten bezocht die niets kunnen vinden en je vertellen dat het tussen je oren zit. En dan toch eindelijk en soms bij toeval de diagnose coeliakie. De arts kijkt moeilijk, want een levenslang dieet is geen prettige boodschap voor een patiënt. Maar jij bent eigenlijk blij: eindelijk weet je wat er aan de hand is. Je kunt het heft weer in eigen handen nemen en je beter gaan voelen! Vol goede moed start je met het dieet en je voelt je inderdaad al snel heel veel beter. Zo ging het ook bij mij. Ik was heel gevoelig voor lactose en gluten en hield me strikt aan mijn dieet. Thuis gescheiden kasten in de keuken, een extra combi-magnetron voor mij en aparte handdoeken en theedoeken. Dat was allemaal goed te doen. Het hele gezin werd steeds schoner!

Wat ik vervelend vond was dat je niet ergens zomaar even kon gaan eten of een kopje koffie drinken, en dat je altijd de angst had dat je ziek zou worden. Ook in restaurants waar ze dachten dat ze heel secuur waren, bleek een foutje zo gemaakt, en ik had al last van een spoortje van gluten…

Toch kun je met al deze dingen goed leven als je ervaart dat het dieet je helpt. Maar mijn energieniveau daalde na een tijd toch weer behoorlijk. De behandelend arts zei dat dat een normaal verschijnsel is bij deze auto-immuunziekte. Dat vond ik raar want toen ik startte met mijn dieet ging mijn energie immers met sprongen vooruit. Ik besloot een homeopathisch arts te bezoeken. Die gaf mij een middel dat goed hielp. Maar na een half jaar gebeurde er weer hetzelfde. Geen energie meer. Ander middel geprobeerd. Dat hielp weer een poosje en toen ook niet meer. Weer een ander middel mee naar huis. En daar werd ik alleen maar futlozer van. Het leek wel of de bodem van mijn energieput was bereikt. Ondanks mijn strenge dieet. Ook merkte ik dat er steeds andere levensmiddelen bijkwamen die ik niet meer kon verdragen. Bijvoorbeeld eieren. Of grapefruit. Dit hoor je van veel coeliakiepatiënten. De een kan behalve tegen gluten niet meer tegen mandarijnen, een ander niet meer tegen paprika. En beiden hebben niets met gluten te maken. Ik ging me meer en meer afvragen wat er nou toch aan de hand was, wat zat hierachter?

Progressive Mental Alignment

Toen ik over Progressive Mental Alignment gehoord had en besloot me erin te verdiepen naar aanleiding van mijn coeliakie, ging er een wereld voor me open. Ik leerde hoe nauw de band is tussen onze hersenen en het functioneren van ons lichaam. Hoe belangrijk de rol van onze fysiologie is. Hoeveel wij zelf kunnen bepalen en hoe groot daardoor ons zelfgenezend vermogen is. Om even in de keuken te blijven met een voorbeeld: je pakt de vaatwasser uit en bent verbaasd omdat de vaat niet mooi schoon en glanzend is. Aan de buitenkant van het apparaat zie je niks, je hebt de vuile vaat goed ingeruimd en alle was- en spoelmiddelen zijn aanwezig. Er zit dus een storing in de machine. Als je die storing opspoort en weghaalt kan de vaatwasser zijn programma goed uitvoeren en pak je een stralend schone vaat uit.

Met behulp van Progressive Mental Alignment heb ik de oorzaken van mijn klachten in mijn onderbewuste blootgelegd en opgeruimd.Hoe doe je dat dan, zul je denken. Door vragen te stellen. Je wordt je dan bewust van de stoorzenders waar je tot op dat moment geen weet van had. Er is geen medicijn, hypnose, mysterie of wat dan ook nodig om de storing in je onderbewuste op te sporen. Bevraag je eigen brein en je komt er. Ik heb het gedaan en ik heb  blijvend geen last meer van de coeliakieverschijnselen. Ik eet en drink alles wat ik wil, onze keuken is weer een gezellige boel voor iedereen, we zwaaien met een brede grijns de broodschaal over de tafel en ik kan zonder reserveren of andere voorzorgsmaatregelen ieder willekeurig restaurant binnenstappen en er zorgeloos eten.

Dit geeft enorm veel vrijheid ten opzichte van een leven met een strikt dieet. Maar dat is niet de belangrijkste vrijheid die je ontdekt. Door inzicht te krijgen in wat je met je leven en je gezondheid doet, kun je stoppen met het gedrag dat je beperkt, en kun je dat gaan doen wat goed is voor jou.

Wil je hier meer over weten neem dan contact met mij op of kijk op de volgende websites voor meer informatie over Progressive Mental Alignment:

Open je boek

Pure-m

Hartelijke groet,
Gera

Recente berichten

Nooit meer bang voor eten

7 april 2019
Lees meer >>

Bewust gezond en vrij

17 september 2017
Lees meer >>

Vakantie zonder coeliakie zorgen

20 augustus 2017
Lees meer >>

Tinnitus geluiden? Zet ze uit je hoofd!

23 juni 2017
Lees meer >>
Vertaling in Nederlandse Gebarentaal