Nooit meer bang voor eten

Waarom had ik coeliakie?

Spontaan met mijn levensgezel uit eten geweest. Omdat 31 jaar geleden de vonk oversloeg. Leuk! En… dat kan nu. Na jaren geleefd te hebben met de diagnose coeliakie, die voor mij een strikt gluten- en lactosevrij dieet betekende.  Nu, alweer vijf jaren, durf ik zomaar ergens iets te gaan eten. Ben ik niet meer bang dat een restaurant àlle voorzorgsmaatregelen met betrekking tot glutenvrij koken toch niet helemaal goed begrijpt of uitvoert met ellende voor mij als gevolg. Ik was ook wel extreem gevoelig, dat hielp ook niet. Toch was de glutenintolerantie niet de reden van mijn angst. Er zat meer achter.

Bang zijn voor eten kan op verschillende manieren

Je hebt een eetstoornis zoals bijvoorbeeld anorexia: gebrek aan eetlust door psychische oorzaak. Of je ontwikkelt bijvoorbeeld coeliakie of een andere voedselintolerantie. Coeliakie is een auto immuunziekte. Auto-immuunziekten zijn ziekten waarbij je lichaam zichzelf aanvalt.

In de genoemde voorbeelden zit er een oorzaak achter de angst om te eten. Deze heeft helemaal niets met de samenstelling van het voedsel te maken. Het gaat niet om de hoeveelheid  calorieën of de gluten. De oorzaak ligt in je verleden. Je hebt iets meegemaakt waarbij je besloot om op een niet gezonde manier met voedsel om te gaan. Op het moment dat je dat besloot hielp die keuze jou. Maar nu in het dagelijkse leven werkt je beslissing tegen jou.

In de knoop

Dat klinkt bizar, toch? Waarom zou je zoiets gaan doen? Geen mens die zoiets met zijn gezonde verstand zou willen!

Dat is zo. Maar je hebt op een bepaald moment zelf besloten dat je niet durfde eten of niet wilde eten. Dat moment weet je niet meer. Het zit in je onderbewuste. Het was een voor jou angstig moment, en daarom is die informatie niet netjes opgeslagen in je geheugen als informatie waar je bewust bij kunt. Er is als het ware even kortsluiting geweest in je hersenen waardoor de  informatie als een knoop in een touw op een hoop zit. Je kunt er dan ook niet gemakkelijk bijkomen.

Iedereen is uniek

Voor iedereen is de oorzaak anders omdat we allemaal uniek zijn. We hebben allemaal onze eigen levenservaringen, inclusief leuke en angstige gebeurtenissen, vanaf het moment dat we ontstaan zijn. En op basis van die ervaringen doen we dingen wel of niet en in ieder geval op onze manier.

Ik heb bijna mijn hele leven in meer of mindere mate problemen gehad met eten. Als baby spuugde ik alles er meteen weer uit, later had ik vaak last van mijn maag. Toen ik 45 was had ik continu maagpijn, viel ik af en viel mijn haar uit, kreeg ik problemen met nagels en huid en bleek ik coeliakie te hebben. Sinds mijn 50e heb ik daar geen last meer van.

Vijf jaar geleden ontdekte ik dat ik al heel jong het idee had dat ik er niet mocht zijn. Voor mij de reden om geen voedsel te willen, om er bang voor te zijn. Na die ontdekking besefte ik dat mijn overtuiging niet juist was. Ieder mens mag er zijn. Ik wist dat gluten of lactose of vlees of wat dan ook geen probleem voor mij zijn. En ik ging weer alles eten wat ik wilde en er ook van genieten.

Het is jouw leven

Jij kunt ook de oorzaak van jouw angst voor voedsel vinden als je dat wilt! Met behulp van Progressive Mental Alignment ontdek je in welke situatie jouw gedrag ten opzichte van voedsel ontstaan is. En waarom je besloten hebt op jouw manier met eten om te gaan. En… dan kun je het besluit nemen om het anders te gaan doen. Om weer op een gezonde manier met eten om te gaan. Om eten lekker, leuk en gezellig te vinden.

Allemaal heel fijn! Maar wat nog veel belangrijker is: je begrijpt wat de oorzaak is van het ontstaan van jouw eetpatroon.  Je weet wat er is gebeurd. Je weet dat je de keuze hebt om je leven te gaan leven zoals jij dat wilt. Open je boek en word een vrij mens!

Als je wilt weten hoe het werkt, lees dan mijn blog Bewust gezond en vrij.

Je kunt ook altijd contact met mij opnemen. Of kijk eens rond op Open je boek.

Hartelijke groet,
Gera

Recente berichten

Bewust gezond en vrij

17 september 2017
Lees meer >>

Vakantie zonder coeliakie zorgen

20 augustus 2017
Lees meer >>

Tinnitus geluiden? Zet ze uit je hoofd!

23 juni 2017
Lees meer >>

Een levenslang glutenvrij dieet is niet de

28 april 2017
Lees meer >>
Vertaling in Nederlandse Gebarentaal