Bewust gezond en vrij

Bewust gezond

Wat wil je weten over je gezondheid, en welke keuzes wil jij maken?

Ook ik was, net als veel mensen toen ze de diagnose coeliakie kregen, opgelucht. Vaak duurt het lang voordat die diagnose er komt en het is superfijn dat je eindelijk weet wat er aan de hand is. Je bent geen zeur met vage klachten. Het zit niet tussen je oren maar je hebt een echte ziekte. Dat is niet makkelijk want chronisch, en je moet aan de slag met een dieet maar je kunt tenminste het heft in eigen handen nemen. Je kunt je ziekte onder controle houden en daardoor de kwaliteit van je leven verbeteren. Als ik nu zeg dat het wel tussen je oren zit, dat je ervoor kunt kiezen om zonder dieet en ook zonder klachten te leven dan is dat waarschijnlijk helemaal niet prettig om te horen. Het voelt bijna als verraad aan je ziekte. Maar dat is het niet. Je hebt jezelf wel degelijk ziek gemaakt. Niet expres natuurlijk, niet willens en wetens. Toch is het gebeurd. De vraag rijst dan: als je jezelf ziek kunt maken, kun je jezelf dan ook beter maken? Bewust gezond. Ik weet nu dat je, als je dat wilt, daar inderdaad voor kunt kiezen.

Progressive Mental Alignment

Iemand vertelde mij dat Progressive Mental Alignment de oplossing voor mijn ziekzijn bood. Ik vond dat een aanlokkelijk  idee maar kon het eigenlijk niet geloven. Biopten hadden immers aangetoond dat mijn darmvlokken zeer ernstig beschadigd waren. Dus ik was echt ziek! Ik had dat dieet nodig. Aan de andere kant: het dieet hielp niet genoeg. Diep van binnen wist ik al lang dat er iets ‘achter’ mijn ziekte zat. Want waarom kwam de vermoeidheid terug? Waarom kon ik steeds meer dingen niet eten? Ik heb op een bepaald moment letterlijk gedacht: “Straks kan ik niets meer eten. Dan ga ik dood”. Zou ik door de werking van mijn hersenen te volgen de oorzaak van mijn ziekte kunnen wegnemen? Zou Progressive Mental Alignment wel kunnen helpen? Ik dacht: “Baat het niet, het schaadt ook niet”. En ik besloot een sessie te doen bij een PMA coach.

Wat is Progressive Mental Alignment? Hoe werkt het? Wat bereik je ermee? Ik vat het vaak samen met behulp van de volgende woorden: (levens)energie, overtuigingen, de wil om te weten en bewuste vrijheid.

Energie

De vraagmethodiek van Progressive Mental Alignment helpt je terug te gaan naar een gebeurtenis die in je onderbewustzijn is opgeslagen. Door er naartoe te gaan, door je bewust te worden van dat wat je in die gebeurtenis  waargenomen hebt, haal je negatieve energie weg en komt er positieve energie vrij. Dat klinkt ingewikkeld en het is ook een ingenieus proces maar dat doen onze hersenen vanzelf voor ons. Je hoeft het hele proces niet te snappen om het te kunnen gebruiken. Net zoals je niet hoeft te begrijpen hoe je auto werkt terwijl je er wel lekker in rondrijdt. Waar het om gaat is dat je je een stuk fitter gaat voelen én je krijgt heel veel positieve energie.

Overtuigingen

Toen die gebeurtenis in je onderbewustzijn werd opgeslagen heb je ook een bepaalde overtuiging “gekregen”. Eentje die je in het dagelijks leven (stevig!) kan tegenwerken. Voor nu een simpel voorbeeld: Stel je een persoon voor die je niet zo prettig vindt. De verkoopster in de winkel om de hoek bijvoorbeeld. En ga eens na wát van die mevrouw je niet prettig vindt. Dat kan haar houding zijn of haar bril of haar stem of iets anders. Als je dan je aandacht op bijvoorbeeld die bril richt schiet het vaak al door je heen: zij lijkt op de docent van de middelbare school die je het leven zuur maakte. Of de zwemjuf waar je vroeger bang voor was. Je besloot toen dat het beter was om die mensen te mijden dan er contact mee te zoeken. Nu heb je onbewust de gegevens van de verkoopster gekoppeld aan de vervelende gegevens uit je verleden, die in jouw hersenen zijn opgeslagen. En je gaat je net zo gedragen als toen; mijden in plaats van contact maken. Maar is de verkoopster echt een naar mens of klopt jouw overtuiging vandaag de dag niet meer? Misschien blijkt ze wel superaardig te zijn en zou ze een leuke, enthousiaste vrijwilliger kunnen zijn bij je sportvereniging. En die kans mis je dan nu omdat je gehinderd wordt door je overtuiging.

In dit voorbeeld is je “foute” overtuiging niet zo schadelijk voor je. Of een overtuiging nu meer of minder schadelijk voor je is, de manier waarop die overtuiging tot stand komt is altijd hetzelfde. Onze hersenen werken altijd op dezelfde manier bij het opslaan en verwerken van gegevens.

De vraagtechniek van Progressive Mental Alignment kan je naar gebeurtenissen en overtuigingen begeleiden die je wat minder diep raakten en raken. Maar ook naar gebeurtenissen die een grote impact hebben en je ziek maken.

De wil om te weten

Of je op zoek gaat naar je overtuigingen, en hoever je daarin gaat, dat bepaal je zelf. Jij volgt in jouw hersenen het pad naar de beginsituatie van jouw probleem. En bij iedere bocht of splitsing heb je de keuze om door te gaan of te stoppen en terug te keren. Wil je weten wat er achter die bocht is of niet? Jij bepaalt het. Dat is jouw vrijheid. Ook als je besluit te stoppen heb je al veel gedaan. Want bij iedere stap die je zet op weg naar een bocht word je je al meer bewust. Daardoor ben je al veranderd.

Na mijn eerste PMA sessie besefte ik dat het toch tussen mijn oren zat. Maar op een andere manier dan zoals men met deze uitdrukking vaak bedoelt. Dat wat ik meegemaakt heb en de overtuigingen die ik daarop gebaseerd had, waarvan ik me niet bewust was, maakten mij ziek. Ik ontwikkelde coeliakie, een auto-immuunziekte. Zoals iemand anders op basis van zijn of haar ervaringen in het verleden en op basis van zijn of haar lichaamsgesteldheid een andere aandoening of ziekte kan ontwikkelen.

Een auto-immuunziekte hebben betekent dat je lichaam zichzelf kapotmaakt. En dat doet het niet doordat je op je vierde erg geschrokken bent toen je met je fietsje uit de bocht en in de heg vloog. Daar zitten over het algemeen andere overtuigingen achter. Overtuigingen die je misschien liever niet wilt weten. Dan laat je ze waar ze zijn. Het is jouw leven.

Bewust vrij

Ik heb ervoor gekozen om Progressive Mental Alignment in te zetten om de oorzaak van mijn problemen op te sporen en weg te nemen. Mijn pad bleek erg kronkelig, met veel lastige bochten. Ik heb bij iedere bocht getwijfeld. Ik wilde weten en ben iedere keer doorgelopen en daar ben ik zielsblij om. Ik heb geen coeliakieklachten meer. Ik barst van de energie. En, voor mij nog veel belangrijker, ik ben veranderd. Ik ben meer open, ik voel me vrij en vind het leven leuker dan ooit!

Je bewust worden van je overtuigingen, beschikken over alle informatie die in jou meespeelt,  geeft je de mogelijkheid om echt te kiezen. Je kunt gezonder en vooral ook vrijer gaan leven. In plaats van dat je (onbewust) je leven laat bepalen kun je jouw leven gaan leiden. Dat is wat mij betreft echte vrijheid.

Wil je meer weten? Neem dan contact met mij op, of kijk hier voor meer informatie:

Open je boek

Hartelijke groet,
Gera

Recente berichten

Nooit meer bang voor eten

7 april 2019
Lees meer >>

Vakantie zonder coeliakie zorgen

20 augustus 2017
Lees meer >>

Tinnitus geluiden? Zet ze uit je hoofd!

23 juni 2017
Lees meer >>

Een levenslang glutenvrij dieet is niet de

28 april 2017
Lees meer >>
Vertaling in Nederlandse Gebarentaal