Herstel van burn-out door PMA-coaching

Burn-out zijn zet je leven op z’n kop. Steeds meer mensen hebben er last van Er zijn verschillende manieren van hulp bij burn-out met meer of minder succes. PMA-coaching helpt je de oorzaak van je klachten te vinden en blijvend te herstellen van je burn-out.

Wat is PMA

Burn-out

Burn-out, wat is dat eigenlijk? Een veel gehanteerde richtlijn is dat je bij een burn-out overspannen bent. Altijd moe en niet meer in staat jezelf op te laden. Je voelt je uitgeput. En de klachten duren langer dan zes maanden (bron: Mentaal Vitaal).

Klachten die genoemd worden zijn bijvoorbeeld weinig tot geen energie hebben, sneller boos worden, snel huilen, piekeren, slecht slapen, minder of juist meer eten. Ook vergeetachtigheid, hoofdpijn, maagpijn, en duizeligheid komen veel voor.

Je dagelijkse leven raakt hierdoor ontwricht. Je kunt immers niet meer doen wat je gewend was te doen. Je moet afspraken afzeggen. Je kunt minder dingen ondernemen met je gezin of vrienden. Dat heeft impact op jou maar ook op je naasten. En jij voelt je machteloos, je bent de controle over je eigen leven kwijt.

Wat te doen bij burn-out

Herstel van een burn-out kan heel verschillend verlopen, afhankelijk van wie je bent.

Over het algemeen ga je drie fases door:
1.   rust nemen en acceptatie
2.  oorzaken en oplossingen identificeren
3.  leefstijlverandering en herstel (bron: Gezondheidsplein.nl)

In fase twee ga je nadenken en praten over de oorzaken. Wat zou een oorzaak kunnen zijn? Welke oplossing kun je hiervoor bedenken? Dit zal eerst gaan helpen. Je voelt je al beter omdat je aan je burn-out werkt. Je zit niet lijdzaam af te wachten maar werkt actief aan een oplossing waarin je gelooft. Je gaat dit varkentje wassen ook al kost het veel energie. Je wilt er immers van af.

Je gaat je leefstijl veranderen in fase drie en daarmee de dingen waar je last van had vermijden. Dit doe je misschien samen met een professional die hulp bij burn-out biedt. En dat voelt allemaal goed en leidt tot herstel.

Wel is het zo dat velen daarna anders met hun werk en leven omgaan. Ook jij wilt misschien voorkomen dat je weer stress krijgt en bent daarom steeds bezig met hoeveel je kunt doen. Of je blijft wellicht bepaalde voeding mijden waarvan je tijdens je burn-out ontdekt hebt dat je er niet goed tegen kon. Je bent eigenlijk steeds op je hoede voor het terugkomen van je klachten. Dat blijken ze helaas ook regelmatig te doen. Of je krijgt opnieuw een burn-out. Vreemd? Nee, want de oorzaak van je burn-out zit nog steeds in je.

Herstel van burn-out door PMA-coaching

Coaching met behulp van PMA helpt je om de oorzaak van je burn-out op te sporen en weg te nemen. De PMA-vragen leiden je stapsgewijs terug naar de bron van je probleem.

Je burn-out is namelijk niet van de ene op de andere dag ontstaan. En vaak is je werk niet de boosdoener. Er sluimerde al langer iets waardoor je je steeds slechter ging voelen en op een gegeven moment was er een laatste druppel waardoor je afknapte. PMA-coaching laat je stapsgewijs teruggaan naar de situatie in je leven waarin je burn-out begonnen is. Daar zit de oorzaak van je ziek worden. In deze beginsituatie was je even de controle kwijt. Dat kan een situatie zijn die, als je er nu op terugkijkt, helemaal niet zo erg was. Maar op dat moment vond je de gebeurtenis vervelend. Het kan ook een hele traumatische ervaring zijn. En alles wat tussen deze twee uitersten in zit. Het gaat erom dat de informatie die op dat moment in je hersenen binnenkwam niet op de normale manier is verwerkte Je was even de controle kwijt en dan reageren je hersenen reageren anders dan normaal.

De gegevens in je hersenen zijn niet op de gebruikelijke manier opgeslagen met als gevolg dat processen in je hoofd en lijf niet lekker functioneren. Daardoor krijg je last van klachten. Die worden geleidelijk aan steeds duidelijker. Eerst merk je ze misschien nog niet op. Maar elke dag word je getriggerd. Iedere keer dat je een trigger ervaart gaat er een reactie door je heen die je ook in de beginsituatie van je burn-out voelde. Omdat de trigger ervoor zorgt dat er een koppeling in je hersenen gemaakt wordt met de beginsituatie. Al die reacties zorgen ervoor dat je je klachten steeds duidelijker gaat ervaren. En al die reacties kosten je veel energie. Op een gegeven moment is je energievoorraad uitgeput. En jij dus ook.

Maar wat is nou een trigger zul je vragen. Wel, je komt iedere dag in aanraking met geuren, kleuren en andere dingen die in de beginsituatie van je burn-out ook aanwezig waren. Dit zijn triggers voor je omdat ze de ervaring van de dag linken aan de vervelende ervaring in je verleden.

Door via de PMA-vragen terug te keren in de beginsituatie geef je je hersenen de gelegenheid de informatie die op dat moment binnenkwam wél op de goede manier te verwerken. Met als gevolg dat processen in je hoofd en lichaam weer beter gaan functioneren. Je krijgt weer meer energie.

Bovendien word je je bewust van de triggers en besef je, bij een volgende keer dat je die geuren, smaken, geluiden enzovoorts tegenkomt, dat ze geen trigger meer voor je zijn. Je hoeft ze dus ook niet te vermijden. Je kunt eten wat je lekker vindt en doen wat je leuk vindt zonder jezelf beperkingen op te leggen uit angst voor weer een nieuwe burn-out. Je wordt fitter en opgewekter. Je gaat de wereld weer stralend tegemoet. Door je eigen boek te openen en de inhoud ervan te lezen neem je zelf de macht over je leven.

Ben je benieuwd of PMA-coaching iets voor jou is? Neem dan contact op met Gera voor meer informatie.

Ervaringen met Open je boek

Vrouw, 56 jaar

Vallen kwartjes over patronen

Het heeft me enorm opgelucht en er vallen idd kwartjes over patronen die ik met mijn moeder heb. Goed om daar weer s van bewust te zijn… Wat energie betreft voel ik me fitter en meer drive om mijn werk te doen!

Vrouw, 20 jaar

Heb leren accepteren

Ik accepteer dat anderen niet altijd leuk zijn en dat dat verdriet oplevert. Net doen of dat verdriet er niet is kost heel veel energie en maakt me uiteindelijk ziek. Het verdriet voelen is niet makkelijk maar daarna kan ik verder en voel ik me sterker.

Man, 45 jaar

Nieuwe inzichten gekregen

De sessies die we hebben gedaan, daar heb ik ontzettend veel aan gehad en van geleerd. Langzaam maar zeker vielen puzzelstukjes op hun plek, ontstonden er verbindingen. Dat leidde weer tot grote nieuwe inzichten en gaf rust in pijnlijke gebeurtenissen in mijn leven. Daar ben ik je erg dankbaar voor

Heb je last van burn-out klachten?

Dan kun je daar wat aan doen. Je beschikt over een enorm zelfherstellend vermogen! Coaching bij Open je boek laat je zien hoe je dit vermogen kunt inzetten zodat je gezonder wordt en van het leven kunt genieten.

Kennismaken
Vertaling in Nederlandse Gebarentaal