Herstel van burn-out door PMA-coaching

Burn-out zijn zet je leven op z’n kop. Je bent totaal uit balans. Er zijn verschillende manieren van hulp bij burn-out met meer of minder succes. PMA-coaching helpt je de oorzaak van je klachten te vinden en blijvend te herstellen van je burn-out.

Burn-out

Burn-out, wat is dat eigenlijk? Een veel gehanteerde richtlijn is dat je bij een burn-out overspannen bent. Altijd moe en niet meer in staat jezelf op te laden. Je voelt je uitgeput. En de klachten duren langer dan zes maanden (bron: Mentaal Vitaal).

Klachten die genoemd worden zijn bijvoorbeeld weinig tot geen energie hebben, sneller boos worden, snel huilen, piekeren, slecht slapen, minder of juist meer eten. Ook vergeetachtigheid, hoofdpijn, maagpijn, en duizeligheid komen veel voor.

Je dagelijkse leven raakt hierdoor uit balans. Je kunt immers niet meer doen wat je gewend was te doen. Je moet afspraken afzeggen. Je kunt minder dingen ondernemen met je gezin of vrienden. Dat heeft impact op jou maar ook op je naasten. En jij voelt je machteloos, je bent de controle over je eigen leven kwijt.

Wat te doen bij burn-out?

Herstel van een burn-out kan heel verschillend verlopen, afhankelijk van wie je bent.

Over het algemeen ga je drie fases door:
1.   rust nemen en acceptatie
2.  oorzaken en oplossingen identificeren
3.  leefstijlverandering en herstel (bron: Gezondheidsplein.nl)

In fase twee ga je nadenken en praten over de oorzaken. Wat zou een oorzaak kunnen zijn? Welke oplossing kun je hiervoor bedenken? Dit zal eerst gaan helpen. Je voelt je al beter omdat je aan je burn-out werkt. Je zit niet lijdzaam af te wachten maar werkt actief aan een oplossing waarin je gelooft. Je gaat dit varkentje wassen ook al kost het veel energie. Je wilt er immers van af.

Je gaat je leefstijl veranderen in fase drie en daarmee de dingen waar
je last van had vermijden. Dit doe je misschien samen met een
professional die hulp bij burn-out biedt.

En dat voelt allemaal goed en leidt tot herstel.

Wel is het zo dat velen daarna anders met hun werk en leven omgaan. Ook jij wilt misschien voorkomen dat je weer stress krijgt en bent daarom steeds bezig met hoeveel je kunt doen. Of je blijft wellicht bepaalde voeding mijden waarvan je tijdens je burn-out ontdekt hebt dat je er niet goed tegen kon. Je bent eigenlijk steeds op je hoede voor het terugkomen van je klachten. Dat blijken ze helaas ook regelmatig te doen. Of je krijgt opnieuw een burn-out. Vreemd? Nee, want de oorzaak van je burn-out zit nog in jou.

 

Ook jij kunt herstellen van een burn-out. Als je wilt.

Wil je herstellen van je burn-out? Open je boek coacht je bij dit proces, en laat je hierbij tegelijkertijd vrij. Jij beslist hoe ver je tijdens de coaching wilt gaan. Jij bepaalt de balans in je leven.

Herstel van burn-out door PMA-coaching

Coaching met behulp van PMA helpt je om de oorzaak van je burn-out op te sporen en weg te nemen. De PMA-vragen leiden je stapsgewijs terug naar de bron van je probleem.

Je burn-out is niet van de ene op de andere dag ontstaan. En vaak is je werk niet de boosdoener. Er sluimerde al langer iets waardoor je je steeds slechter ging voelen en op een gegeven moment was er een laatste druppel waardoor je afknapte. PMA-coaching laat je stapsgewijs teruggaan naar de situatie in je leven waarin je burn-out ontstaan is. Daar zit de oorzaak van je ziek worden. In deze beginsituatie was je even de controle kwijt. Dat kan een situatie zijn die, als je er nu op terugkijkt, helemaal niet zo erg was. Maar op dat moment vond je de gebeurtenis heel vervelend. Het kan ook een hele traumatische ervaring zijn. En alles wat tussen deze twee uitersten in zit. Het gaat erom dat de informatie die op dat moment in je hersenen binnenkwam niet op de normale manier is verwerkt. Je was even de controle kwijt, je hersenen reageren dan anders dan normaal.

De gegevens in je hersenen zijn niet goed opgeslagen met als gevolg dat processen in je hoofd en lijf niet lekker functioneren. Je krijgt last van klachten. Eerst merk je ze misschien nog niet op. Maar elke dag kom je in aanraking met geluiden, geuren, kleuren en andere dingen die in de beginsituatie van je burn-out ook aanwezig waren. Dit zijn triggers voor je geworden.

Iedere keer dat je ze meemaakt gaat er een reactie door je heen omdat er een koppeling in je hersenen gemaakt wordt met de beginsituatie. Al die reacties zorgen ervoor dat je je klachten steeds duidelijker gaat ervaren. En al die reacties kosten je veel energie. Op een gegeven moment is je energievoorraad uitgeput. En jij dus ook.

Door het terug zijn in de beginsituatie geef je je hersenen de gelegenheid de informatie wél op de goede manier te verwerken. Met als gevolg dat processen in je hoofd en lichaam weer beter gaan functioneren. Je krijgt weer meer energie.

Bovendien word je je bewust van de triggers en besef je, bij een volgende keer dat je die triggers tegenkomt, dat ze geen trigger meer voor je zijn. Je hoeft ze dus ook niet te vermijden. Je kunt eten wat je lekker vindt en doen wat je leuk vindt zonder jezelf beperkingen op te leggen uit angst voor weer een nieuwe burn-out. Je wordt fitter en opgewekter. Je komt weer in balans. Je gaat de wereld weer stralend tegemoet. Door je eigen boek te openen en te lezen neem je zelf de machtover je leven.

Neem contact op