Innerlijke vrijheid

Innerlijke vrijheid

We hebben het deze dagen volop over vrijheid. We zijn blij dat we in Nederland leven, al 75 jaar in vrijheid. We zijn nu een beetje beperkt in onze vrijheid door de coronamaatregelen maar, zoals Koning Willem Alexander zei in zijn toespraak tijdens de Nationale Herdenking 4 mei 2020, “Nu maken we zelf een keuze. In het belang van leven en gezondheid”. Dus we voelen ons vrij.

Maar hoe vrij zijn we nou echt? Als we in ons dagelijks leven vaak doen wat anderen willen. Of doen wat anderen als goed bestempelen voor ons en we hen niet willen teleurstellen. Waar kiezen we dan voor? Hoe zit het met onze innerlijke vrijheid?

Overtuigingen

Je neemt steeds beslissingen waarbij je jezelf eindeloos overtuigt dat het toch echt de goede beslissing is. “Het is beter voor me om dichter bij mijn werk te wonen ook al vind ik de wijk niet zo leuk.” “Het is goed om te stoppen met die leuke hobby want hij is te duur en ik kan ook wel op een andere manier ontspannen.” “Ik heb het niet echt nodig.” En ga zo maar door. Je doet van alles terwijl je diep in je hart, als je je vrij zou voelen om te kiezen, wat anders zou doen.

Je bent misschien net als velen van ons al bezig met uit te zoeken wat er achter dat gedrag van je zit. Waarom heb je bijvoorbeeld de overtuiging dat je verstandig moet zijn en geen leuke dingen nodig hebt. Je denkt er veel over na en reflecteert je suf. En dan kom je erop uit dat die overtuiging is ontstaan tijdens je opvoeding of omdat je iets hebt meegemaakt. Het klinkt in ieder geval heel plausibel voor jezelf. Vervolgens probeer je die overtuiging door bijvoorbeeld redeneren of mediteren of op een andere manier te laten verdwijnen, of er op zijn minst geen last meer van te hebben.

Dat lijkt eerst wel te lukken. Voor een tijdje duw je je gedachten een andere kant op of pas je een techniek of methode toe waardoor je je gedrag verandert en je lekkerder in je vel zit. Maar… dan komt je oude gedrag toch weer naar boven. Je snapt er niks van. Het voelt zo oneerlijk want je doet zo je best. En dat doe je ook! Alleen, je kunt je hersenen door eindeloos oefenen wel een ander pad aanleren, maar de onderliggende oorzaak wordt er niet door weggehaald. Zo lang die oorzaak er is, kom jij niet van je storende overtuiging en gedrag af.

De oorzaak in je onderbewuste

De oorzaak van je overtuiging en van je gedrag zit diep in je onderbewuste. Je hebt een situatie meegemaakt die je niet leuk vond, waarin je de controle even kwijt was. In die situatie heb jij bepaald gedrag vertoond en een bepaalde overtuiging opgedaan. Om jezelf af te leiden van wat er gebeurde. Net zoals je bij de tandarts aan iets prettigs probeert te denken. Het kan een situatie uit je jeugd zijn waarvan je nu als volwassene denkt “was dat nou zo erg” of een gebeurtenis die je ook nu nog als heftig bestempelt zoals een ongeluk of mishandeling. Zoals gezegd was je even de controle kwijt. Dat had als gevolg dat de informatie uit die situatie niet gewoon als herinnering is opgeslagen. “De informatie zit in een knoedeltje in je onderbewuste”, zeg ik altijd.

Progressive Mental Alignment (PMA)

Je kunt niet bij die gebeurtenis komen door gewoon nadenken of een gesprek voeren over wat je nu in je dagelijks leven bezighoudt. Maar wel met behulp van de vraagtechniek van Progressive Mental Alignment (PMA). Deze methode combineert wat je zintuigen waarnemen met wat je lichaam op dat moment voelt, en waar je dat voelt. Wat voel je bijvoorbeeld als je een bepaalde geur ruikt of een bepaald geluid hoort. En waar precies voel je dat dan. Door je hierop te focussen ga je steeds een stapje verder naar de gebeurtenis die in je onderbewuste zit, en ontwar je als het ware het knoedeltje.

Eenmaal in de beginsituatie aangekomen beleef je die heel kort opnieuw. Terwijl je bij je volle bewustzijn bent. Op dát moment word je je bewust van wat je tegen jezelf gezegd hebt en wat je jezelf hebt aangeleerd om die vervelende situatie vol te houden. Overtuigingen en gedrag die je dáár hielpen maar nu niet meer. Ze werken je nu zelfs tegen. Je doet iets terwijl je diep in je hart liever wat anders zou willen doen.

Angst

Naar een onbekende en pijnlijke gebeurtenis in je onderbewuste gaan is spannend, soms zelfs beangstigend. Áls je het doet, besef je hoe je je leven kunt gaan veranderen. Hoe je voorgoed afscheid kunt nemen van je eigen storende gedrag en je storende overtuigingen. Je kunt gaan leven zoals jij dat wilt.

Sommigen kiezen ervoor om door te gaan met hun oude gedragspatroon omdat ze bang zijn bepaalde zekerheden in hun huidige leven kwijt te raken. Anderen gooien hun leven radicaal om.

Innerlijke vrijheid

Je bewust worden van de keuzes die je hebt en dan bewust kiezen hoe jij je leven verder leeft, is wat mij betreft innerlijke vrijheid. Het gaat om jou, jij beslist over jouw leven.

In Nederland vieren we de vrijheid. Vier jij jouw innerlijke vrijheid?

open je boek

“Open je boek en word een vrij mens”

Geïnteresseerd? Neem contact met mij op, of kijk eens rond op Open je boek.

Hartelijke groet,

Gera

 

(Alle foto’s komen van unsplash.com.)