Zintastisch! – Letten op je zintuigen voor een leuker en gezonder leven

Gezond worden en groeien door bewust waarnemen

Het is alweer drie maanden geleden dat we de zintuigen vierden op Zintastisch! het eerste Open je boek zintuigenfestival. Wat een heerlijke dag was dat en wat hebben we leuke reacties gekregen. Iedereen heeft genoten van de sfeer en van alles wat er te beleven viel. Steeds kwam weer de vraag of we het volgend jaar opnieuw gaan doen.

Veel bezoekers waren verrast te merken hoeveel ze voelden in hun lichaam als ze de lekkere soepen roken of de Djembé’s hoorden of bij iets anders wat ze met hun zintuigen waarnamen. Dat waren ze zich eigenlijk nooit bewust geweest. Ze waren onder de indruk toen ze ontdekten hoe je daarmee aan het werk kunt om jezelf beter en blijer te voelen.

Ons doel is dus ruimschoots bereikt. En los daarvan was Zintastisch! voor mij vooral ook weer een fantastisch voorbeeld van hoe je als persoon steeds door blijft groeien door te blijven letten op wat je zintuigen je vertellen.

Ziek zijn en zintuigen

Het organiseren van Zintastisch! was een heel ander verhaal dan alles wat ik hiervoor heb gedaan. Het kwam veel dichter bij. Het had immers álles te maken met mijzelf. Dat maakte het enorm spannend. Ik ging uitdragen hoe ik gezond geworden ben na jaren last gehad te hebben van coeliakie. Dat is me gelukt met behulp van Progressive Mental Alignment, een methode die nog niet zo bekend is. Daarbij speelt bewustwording van datgene wat je met je zintuigen waarneemt een belangrijke rol. Veel van wat je waarneemt met je zintuigen is neutraal of ‘doet je niets’. Andere dingen zoals bijvoorbeeld een kleur of een smaak raken je. Dat kan op een fijne manier zijn maar ook op een manier die je ziek maakt. Als je die signalen volgt en bij de oorzaak van je klachten komt kun je die oorzaak wegnemen en word en blijf je gezond.

De meeste mensen die over deze methode horen moeten eerst erg wennen aan het verhaal. En aan mijn verhaal, het klinkt immers te mooi om waar te zijn. Maar dat is het niet. Door coaching en studie heb ik geleerd te letten op wat mijn zintuigen me vertellen en het proces verder te volgen naar de oorzaak van mijn ziek zijn, van mijn glutenintolerantie, en die op te ruimen. En nu heb ik geen glutenvrij en lactosevrij dieet meer nodig en kan ik alles eten en drinken wat ik wil zonder ziek te worden. In mijn vorige blogs, bijvoorbeeld in Vakantie zonder coeliakie zorgen, heb ik beschreven hoe dat ging.

Zintastisch!

Tijdens Zintastisch! wilden we jou laten ervaren hoe jij op dezelfde manier je gezondheid en je leven positief kunt beïnvloeden. We hebben allerlei events georganiseerd waarbij je je bewust kon worden van wat je zintuigen je vertellen. Want dat is de eerste stap van het proces waarin je meer inzichten in jezelf, je gezondheid en je gedrag krijgt. Door iets te zien, te ruiken, te proeven, te horen of aan te raken krijg je een gevoel van blijdschap of verdriet of iets anders. En dat gevoel, die emotie neem je fysiek waar, ergens in je lichaam. Je hart gaat bijvoorbeeld sneller kloppen van het luisteren naar een mooi gedicht of je krijgt een warm gevoel in je buik bij de geur van lekkere koffie, of… Tijdens Zintastisch! hebben we heel veel gehoord over relaxte ademhaling, warmte rond het hart en noem maar op. Allemaal gevoelens waarvan bezoekers zich eerst niet en nu wel bewust zijn. Superleuk!

Gezondheid en groei

Door naar je zintuigen te luisteren kun je niet alleen je gezondheid enorm verbeteren, je leert ook waarom je je in het dagelijks leven gedraagt zoals je doet. Waarom je dingen doet die helemaal niet handig zijn of die je eigenlijk niet wilt. Dingen die je, terwijl je dat weet, toch blijft doen en zo je leven kunnen vergallen. Zo heb ik bijvoorbeeld mijn eigen intuïtie in de loop der jaren steeds meer naar achteren geschoven.

Gedrag dat niet bij je past

Je weet meteen bij een idee of een persoon of het goed voor je voelt of niet. Dat is een flits die door je heengaat. Die je ook heel snel weer weg kunt redeneren als je niet goed naar jezelf luistert. Ik was daar een kei in. Ik vond bijvoorbeeld van mezelf dat ik lastig deed als ik iets anders wilde dan anderen. Ik kon me toch makkelijk aanpassen? Dat was toch niet zo erg? Ook had ik het vroeger nooit gedurfd om tegen iemand te zeggen dat ik op een andere golflengte zit dan hij en dat ‘ie dus niet bij ons festival past als deelnemer met een event. Ik zou na dat eerste gevoel van ‘niet doen’ van alles gaan bedenken waardoor hij er wel bij zou passen. Maar niet heus natuurlijk. En zo had ik dan weer niet naar mezelf geluisterd en zou er iets gebeurd zijn waar ik me nog heel lang ongelukkig over zou hebben gevoeld.

Patronen doorbreken en groeien

Tijdens de voorbereidingen voor Zintastisch! en op de dag zelf, op 9 juni, heb ik anders gehandeld dan ik jarenlang gedaan heb. Ik koos voor mijn eigen idealen, ik volgde mijn intuïtie en nam beslissingen die ik niet zou hebben genomen voordat ik me bezighield met Progressive Mental Alignment en veel over mezelf geleerd had. Deze nieuwe manier van werken was spannend omdat ik oude patronen van mezelf doorbrak. Ondanks die spanning voelde het goed omdat ik diep in mezelf wist dat ik de dingen deed die mij eigen zijn. En steeds bleken de uitkomsten superpositief te zijn en werd Zintastisch! het festival zoals we het bedoeld hadden. Wat een feest! Bovendien kreeg ik er barstensveel energie van waardoor ik nog meer hooi op mijn vork wilde nemen en dat ook kon doen. Weer nieuwe ervaringen en nog meer groei.

Door met jezelf aan de slag te gaan, door samen te werken met je zintuigen vind je iedere keer weer patronen en overtuigingen in jezelf die je niet verwacht had. Je krijgt zo veel inzichten over jezelf. Daar kun je mee verder. Je wordt gezonder, je groeit en je groeit en je wordt steeds onafhankelijker en vrijer!

Wil je meer weten? Ik vertel je er graag over. Je kunt altijd contact met mij opnemen. Of kijk eens rond op Open je boek.

open je boek

“Open je boek en word een vrij mens”

Hartelijke groet,

Gera