Zintastisch! Wat een zintuigenfestival met je doet

Wat mijn zintuigen mij vertellen

Naar een festival gaan is leuk, gezellig en feestelijk. Er eentje organiseren is dat ook. En… je leert jezelf goed kennen! Mijn zintuigen zijn tijdens het voorbereiden van Zintastisch! hard aan het werk en ze vertellen me van alles.

In ons enthousiasme hebben wij bedacht dat we vanuit Open je boek een festival rondom de zintuigen zouden gaan organiseren, zoals je in mijn vorige blog kunt lezen. We hebben het Zintastisch! genoemd. Heel veel zin in, de energie giert rond, maar oh wat is het ook spannend. Want we hebben nooit eerder zoiets gedaan. Het levert onverwacht veel fijne en warme reacties op. Er zijn ook minder leuke reacties. Beiden brengen me iets goeds. Ze helpen me mezelf steeds beter te leren kennen. Door te focussen op wat ik met mijn zintuigen waarneem, wat ik daarbij voel en waar ik dat voel.

Wat neem ik waar met mijn zintuigen

Ruiken, proeven en voelen

Met iemand afspreken in een café om wat te bespreken levert de geur van gebrande bonen en vers gezette koffie op. Heerlijk! Net als de smaak van de koffie. We ruiken ook de appeltaart die net uit de oven komt. Daar ben ik niet zo dol op want ik hou niet zo van zoet maar meer van hartig. Mijn gesprekspartner schiet door de  geur meteen in de nostalgie van haar kinderjaren. Samen met haar moeder appeltaart en allerlei andere zoete lekkernijen bakken. Ze is juist meer van zoet. Ze vertelt over het kneden van het deeg en hoe ze daarvan genoot. De serveerster die dit opvangt schiet in de lach en zegt: “Brr, nee zeg, dat koude en plakkerige deeg aan je vingers!” Wij drieën hebben heel verschillende gegevens in onze geheugens opgeslagen. En reageren van daaruit op onze eigen manier. Zo zijn we allemaal uniek.

Zien

Een reactie die ik in eerste instantie minder fijn vind komt van een man die tegen me zegt dat hij het allemaal onzin vindt, dat gedoe met je zintuigen. Je kunt overal wel wat achter zoeken. De eerste gedachte die bij me opkomt is: “Wat een negatieveling”. En zijn woorden blijven maar in mijn hoofd doorzeuren. Als ik dan een poos later even rustig naga wat ik nou waargenomen heb dan kom ik erachter dat het niet zijn opmerking is, die ik niet prettig vind. Nee, het is zijn fysieke houding waar ik me rot door voel. En als ik dan nog wat verder kijk, dan is het niet zijn hele houding en manier van doen maar de wijze waarop hij zijn nek naar voren steekt. Dat levert spanning op in mijn buik en keel. Weer een stap verder ontdek ik wat erachter zit, waarom ik zo ontzettend van die man baal terwijl hij alleen maar een andere mening heeft dan ik. Na mijn ontdekking kijk ik heel anders naar hem en kan ik erom grinniken.

Horen

In een derde situatie reageert iemand heel enthousiast op Zintastisch! met een supervrolijke lach. Die lach blijft me bij. Ik realiseer me later dat het niet die big smile op zijn gezicht is die me vooral zo’n warm gevoel geeft. Maar het is het horen van zijn lach. De diepe klank en het volle heldere geluid. Dat doet me denken aan iemand met net zo’n manier van lachen die ik vroeger kende. Daarmee verder gaan levert me ook weer inzichten op. Als ik daar zin in heb. Ik hoef me niet bewust te worden van álles wat ik nog niet weet. Daarin ben ik het eens met de man uit het tweede voorbeeld die zei: “Je kunt overal wel wat achter zoeken”. Inderdaad:  je kunt het doen maar je hoeft het niet te doen.  Als ik gewoon wil genieten van een mooie lach dan doe ik dat toch?

Wat levert het me op

Ik kan natuurlijk nog veel meer voorbeelden opnoemen van wat jij en ik op ieder moment van de dag, bij alles wat we doen, waarnemen met onze zintuigen. Al die ervaringen doen iets met ons. Bij iedereen hebben ze een andere uitwerking als gevolg van z’n eigen geschiedenis. Meestal gebeurt dat gewoon en staan we er niet bij stil. Als je er wel even bij stil staat dan kun je wat meer over jezelf leren. Ik vind het fijn om dat regelmatig te doen want ik leef nu heel anders dan een aantal jaren geleden. Ik ben veel gezonder, meer open, vrijer en blijer.

Vier je zintuigen!

Zo blij dat we zin kregen om een festival te organiseren waar iedereen zijn zintuigen kan vieren. Waar je een heerlijke dag kunt hebben.

Kom jij ook naar Zintastisch!? Verwen jezelf met alle mooie, lekkere, heerlijk geurende, prachtig klinkende en fijn voelende events. Word je een klein beetje bewust van wat dat met je doet, of leer er wat meer over. Doe wat bij je past en waar je zin in hebt. Geniet van je dag!

Wil je meer weten over ons festival:

Zie onze website Zintastisch!

Volg Zintastisch! op Facebook

Wil je meer weten over Open je boek, neem dan contact met mij op, of kijk op Open je boek.

open je boek

“Open je boek en word een vrij mens”

Graag tot ziens op 9 juni!

Hartelijke groet,

Gera