Het Open je boek Zintuigenfestival op 9 juni 2018

“Je voelt meer dan je denkt”

Sinds drie weken hebben wij weer een hond. Wij, dat zijn mijn man Tim en ik, want ons huishouden bestaat alweer een paar jaren uit ons tweeën. Onze vorige hond is in 2014 overleden omdat hij oud en ziek was. We vonden het eigenlijk niet zo praktisch meer om er weer een te nemen. We werken immers allebei. Maar… het kriebelde toch wel elke keer als we een leuke hond zagen. Uiteindelijk gingen we op zoek in asielen en vonden onze nieuwe huisgenoot, Mambo. Wat een feest, zo’n beest! Allemaal positieve gevoelens. Wat ik voel als ik Mambo hoor, aanraak, zie en ruik, is voor mij anders dan voor jou. In wat je voelt, als gevolg van wat je via je zintuigen waarneemt, is iedereen uniek. En je voelt meer dan je denkt. Daarom organiseren wij het Open je boek Zintuigenfestival.

Waarneming via onze zintuigen

Mambo komt op verschillende manier “bij ons binnen”:

Horen Het geluid van de hondenbrokjes die in de etensbak vallen als je hem te eten geeft, het zachte getik van zijn poten op de plavuizen, de diepe tevreden zucht als hij lekker in zijn mand ligt, zijn staart die ritmisch tegen de meubels slaat als hij enthousiast is en met je wil spelen, zijn blaf als hij een kat tegenkomt.

Aanraken Zijn zachte, stevige vacht, zijn warmte, de botten onder zijn vel, zijn natte snuit als hij om aandacht vraagt of wat lekkers als beloning krijgt.

Zien Hem zien lopen, staan, liggen, spelen. De bewegingen die hij maakt of juist het stil zitten. Zijn ogen die je heel smekend of ondeugend kunnen aankijken. Zijn uiterlijk; vacht, staart, lichaamsbouw.

Ruiken Zijn eigen geur, zijn natte vacht als we door de regen hebben gelopen en zijn modderpoten, de geur van zijn brokken.

Proeven Eh, nee. Dit zintuig komt bij het waarnemen van onze hond niet aan bod. Wij aaien hem en we stoeien met hem maar hem zoenen doen we niet ;-). We proeven soms wel het regenwater op onze lippen als we hem uitlaten.

Al deze waarnemingen geven ons een blij gevoel en we genieten van hem. Maar wat voelen we eigenlijk? Hoe en waar in ons lichaam voelen we dat?

Wat voel je? Hoe en waar in je lichaam voel je dat?

Als ik blij word van onze hond dan is dat bijvoorbeeld op het moment dat hij een gekke streek uithaalt. Hij probeert zijn grenzen uit en dat levert soms komische situaties op. Dan krijg ik een licht gevoel in mijn hoofd alsof er mooie wolken in rond drijven, en ik voel de energie in mijn hele lichaam kriebelen. Ik heb zin om te springen en te dansen. Als ik rustig zit en hem streel en hij legt zijn kop op mijn schoot, dan voel ik zijn warmte en rust. Dan krijg ik een warm gevoel in mijn buik en een lekker zwaar, loom gevoel in mijn armen en benen. Pure ontspanning.

We zijn allemaal uniek

Die blijheid en dat genieten zal jij waarschijnlijk op een andere plaats in je lichaam voelen, en op een andere manier. Misschien krijg je een warm gevoel rond je hart of een kriebel in je buik die lekker voelt. We zijn allemaal uniek. En dat is zo bijzonder! Onze zintuigen werken bij iedereen op dezelfde manier, onze hersenen ook. We praten over emoties als blijdschap, verdriet, boosheid, tevredenheid en dan hebben we het over hetzelfde. Die woorden en begrippen drukken een bepaald gevoel uit. Maar wat we écht voelen, en waar in ons lichaam we dat voelen, dát is voor iedereen anders. Omdat iedereen op een andere manier opgroeit en zijn leven leeft, hebben we allemaal onze eigen waarnemingen en bijbehorende gevoelens verzameld en vastgelegd. Zelfs eeneiige tweelingen zijn niet ieder moment van hun leven samen en hebben dus hun eigen waarnemingen.

Het Open je boek Zintuigenfestival

Wil je ook ervaren hoe uniek je bent, en dat je meer voelt dan je denkt, kom dan naar het Open je boek Zintuigenfestival.

Wanneer: Zaterdag 9 juni 2018, 10:00 – 17:00 uur

Waar: Het Werk, Paradijsvogelstraat 10 in Groningen

Er zijn allerlei events, sommige groot, andere klein, waar je heerlijke geuren kunt ruiken, lekkere dingen kunt proeven, mooie muziek en verhalen kunt horen, fijne materialen kunt aanraken en prachtige vormen en kleuren kunt zien.

Progressive Mental Alignment

Als je je bewust wordt van de gevoelens in je lichaam nadat je iets gehoord, geroken, aangeraakt, gezien of geproefd hebt, dan begrijp je de basis van de samenwerking tussen ons lichaam, onze fysiologie en onze hersenen. Progressive Mental Alignment gebruikt die samenwerking om storingen in opgeslagen informatie in onze hersenen te vinden en weg te nemen. Daarna voel je je fitter en heb je meer energie. Als je meer wilt weten over deze (zelfhulp)methode kun je tijdens het festival de Breinlezing bijwonen of geheel privé een tienminutengesprekje voeren met een van de aanwezige Progressive Mental Alignment coaches.

Je kunt natuurlijk ook gewoon genieten van het festival en alleen volop horen, ruiken, aanraken, zien en proeven. En leuke dingen mee naar huis nemen!

Meer informatie

Hou de Open je boek website, Facebook- of LinkedIn-pagina in de gaten. Hierop zal regelmatig nieuwe informatie over het Zintuigenfestival verschijnen.

Wil je nu al meer weten over Progressive Mental Alignment of over coaching? Neem dan contact met mij op, of kijk hier:

Open je boek

PMA Worldwide

open je boek

“Open je boek en word een vrij mens”

Graag tot ziens op 9 juni!

Hartelijke groet,

Gera