Je zintuigen en je gezondheid hebben meer met elkaar te maken dan je denkt

Wat heeft het zien van een bepaalde kleur ogen met coeliakie te maken?

Voor jou als coeliakiepatiënt waarschijnlijk helemaal niets, voor mij veel.

Je weet vast al dat bepaalde geuren herinneringen oproepen. Mensen associëren de geur van erwtensoep met koude dagen en gezelligheid. De meeste mensen in Nederland tenminste. Er zijn ook mensen die misselijk worden van de geur van erwtensoep omdat ze als kind er een keer te veel van hebben gegeten. Bij het zien van een suikerspin kun jij blij worden vanwege zoet en lekker en gezelligheid op de kermis, terwijl iemand anders er een vervelend gevoel van krijgt. Want die vond het als klein kind helemaal niet prettig om op een drukke kermis met veel lawaai tussen de bezoekers te lopen en alleen maar benen en tassen te zien.

Iedereen is uniek en heeft zijn eigen ervaringen. Bepaalde waarnemingen kunnen tot klachten leiden. Door je bewust te worden van die triggers kun je de oorzaak van die klachten wegnemen.

Zintuiglijke informatie en onze hersenen

Alles wat we horen, zien, voelen, proeven en ruiken, dus alle informatie die wij binnenkrijgen via onze zintuigen, wordt opgeslagen in onze hersenen. Dat gebeurt bij iedereen volgens hetzelfde vaste patroon, altijd op dezelfde manier en zo snel dat we het niet merken. We zijn het ons niet bewust. De informatie wordt keurig geordend net als boeken in een bibliotheek en informatie in een database. Soms gaat het niet volgens het normale patroon maar is er een soort van kortsluitingssituatie. Dat is op de momenten dat we even de controle kwijt zijn. Dat kan een moment zijn waarvan je later denkt: “Was dat nou zo erg?”. Bijvoorbeeld dat je als kind in een drukke winkel even je moeder kwijt bent en dan ontdekt dat ze bij een andere toonbank staat. Maar het kan ook een traumatische ervaring zijn zoals mishandeling of een ernstig ongeluk. Op die momenten wordt de informatie anders opgeslagen, zodanig dat wij er last van hebben. Dit zijn de startsituaties die onze gezondheid beïnvloeden. We kunnen er lichte klachten van krijgen of behoorlijk ziek van worden.

Informatie waar we last van krijgen

Ik had bijvoorbeeld last van een bepaalde kleur ogen. Zonder dat ik het wist. Die kleur ogen komt vaak voor hier in het Westen en als tolk Nederlandse gebarentaal maak ik voortdurend oogcontact met mijn klanten. Die kleur ogen zit in de ontstaanssituatie van mijn coeliakie. Ze waren een trigger voor mij.

Iedere keer dat je een trigger waarneemt maken je hersenen een verbinding met de situatie waarin de kortsluiting ontstond. Je lichaam reageert op dezelfde manier als tijdens die specifieke gebeurtenis. Dat gaat zo snel in ons onderbewuste dat we het niet merken. Maar als je maar vaak genoeg getriggerd wordt en je lichaam heeft steeds diezelfde negatieve ervaring dan put dat je uit. Je energie raakt totaal op en je wordt ziek. Zoals ik getriggerd werd door een bepaalde kleur ogen kun jij getriggerd worden door wat dan ook. Alle informatie die bij jou binnenkomt tijdens de gebeurtenis die de bron vormt voor jouw klachten of ziekte is een trigger voor jou.

Gevoel als zesde zintuig

De schakel die we nodig hebben om van de trigger bij de beginsituatie van onze klachten te komen is ons gevoel. Gevoel wordt ook wel aangeduid als ons zesde zintuig. Welk gevoel ervaren we op het moment dat we iets zien, ruiken, voelen, horen of proeven. En dan bedoel ik niet onze emoties zoals we die altijd in woorden beschrijven: ik ben blij of opgewekt of boos of verdrietig. Want we ervaren blijheid of boosheid allemaal op onze eigen unieke manier. De een krijgt een warm gevoel in zijn borst terwijl de ander het als vlinders in zijn buik beschrijft. En zo zit boosheid voor de een in zijn hoofd terwijl een ander het als spanning in al zijn spieren ervaart. Die voor jou specifieke gevoelens zijn belangrijk: wat voel je? hoe en waar in je lijf voel je dat?

Alle zes zintuigen samen leiden naar de oorzaak

Tegenwoordig hebben we het steeds meer over onze gevoelens. Vroeger werd er niet zo veel over gesproken. Maar nu lijkt iedereen bezig te zijn met wat het leven met hem doet, hoe alles voor hem voelt. Alleen, dat gebeurt allemaal op het niveau van denken, we verwoorden onze emoties. Maar daarmee komen we niet bij de kern van het probleem. We kunnen met gedachten niet bij de oorzaak van onze klachten komen. Wél door ons bewust te worden van de triggers in ons bestaan. Door ons te realiseren dat we buikpijn krijgen van de kleur rood, als trui of pen of rand om een verkeersbord of hoe dan ook. Door gebruik te maken van dezelfde zintuiglijke informatie die ook aanwezig was in de situatie waarin je klacht of je ziekte is ontstaan: kleur, geur, zicht, geluid, tast én gevoel, kunnen we de bron van onze klachten opsporen. Eenmaal gevonden is de oorzaak blijvend weggenomen.

Progressive Mental Alignment

Jij kunt dit ook! In mijn vorige blog Bewust gezond en vrij heb ik beschreven hoe ik met behulp van Progressive Mental Alignment weer gezond ben geworden. Nog meer informatie over deze methode kun je vinden op onderstaande websites.

Het Open je boek zintuigenfestival!

Je kunt ook op 9 juni 2018 naar het Open je boek zintuigenfestival komen!

Daar kun je meemaken wat jij in je lijf ervaart als je je zintuigen gebruikt. Tijdens kleine events waar je zo even langs kunt lopen om bijvoorbeeld te luisteren of te voelen of te proeven. Of tijdens workshops waar je bijvoorbeeld ervaart wat lichaamstaal van jezelf en van een ander met je doet. Ook kun je er meer informatie over Progressive Mental Alignment krijgen tijdens onder andere een Breinlezing. En je kunt in een tienminutengesprekje met een coach even kennismaken met de vraagtechniek van PMA.

Het wordt een inspirerend en vrolijk festival waar je kunt ontdekken dat je eigen lichaam je heel veel over je gezondheid vertelt. Meer dan je kunt bedenken. En zo veel als je wilt weten. Het is immers jouw lichaam, jouw leven, jouw vrijheid.

Meer informatie over het festival volgt. Houd de website en de Facebookpagina van Open je boek in de gaten.

Wil je nu al meer weten over Progressive Mental Alignment of over coaching? Neem dan contact met mij op, of kijk hier:

Open je boek

PMA Worldwide

open je boek

“Open je boek en word een vrij mens”

Hartelijke groet,

Gera